Hamburgers, Recepten

Riblapburger met pestomayonaise

Hamburger met riblap en spek op het Veerse Gat.

Na het lezen van het hamburgerboek van Julius Jaspers, heb ik in een opwelling de kinderen beloofd elke zaterdag een andere hamburger te bakken. In het ‘Ultieme hamburger boek’ van Julius staan de recepten van 52 uitgewerkte broodjes hamburger. Voor elke week van het jaar dus één. In eerste instantie dacht ik deze 52 te gaan maken, maar het ging gelijk al mis bij de eerste zaterdag.

Eigenwijs als ik ben, schreef ik – zonder in het boek van Julius te kijken – de ingrediënten van een totaal nieuw broodje op mijn boodschappenlijstje. Nu zie je mij misschien al rennend met een papieren vodje in de hand door de supermarkt voor je; maar dat ben ik niet. Ik maak wel een lijstje, maar die gebruik ik alleen vlak voordat ik naar de kassa ga om te controleren of ik alles heb. Het schijnt namelijk zo te zijn dat het onthouden van je boodschappenlijstje helpt bij het voorkomen van alzheimer (nu moest ik wel opzoeken hoe je alzheimer eigenlijk schrijft, maar dat heeft meer te maken met mijn dyslexie dan een vroege vorm van alzheimer… hoop ik).

De eerste zaterdagse burger maakte ik – op mijn houtgestookte biolite – terwijl we bij de boswachter in Veere aan het kamperen waren (zie http://logerenbijdeboswachter.nl). In de zon, aan de picknicktafel, niet ver van onze tent, onder het toeziend oog van nichtje Leijne, maalde de kinderen het vlees terwijl ik de rest voorbereide en Petra een potje tafeltennis met mijn broer Berend en zijn vrouw Nanette deed. De burger bestond uit een combinatie van runder riblappen en gerookt spek. En ik maakte het af met gebakken champignons, rucola en een saus van mayonaise en pesto.

Ingrediënten (4 personen)
450g runder riblappen
150g ontbijtspek
1,5tl zout
Peper
200g champignons
Olijfolie
1 rode ui
5el mayonaise
2el pesto Genovese
4 kaiserbroodjes
80g geraspte oude kaas
75g rucola

Bereiding

 • Leg de gehaktmolen minstens 12u van te voren in de vriezer om te voorkomen dat het vet tijdens het malen smelt en daardoor een smeerboel wordt.
 • Steek de BBQ aan.
 • Haal het vlees en de spek uit de koeling, snij het in blokjes en maal het op de grofste stand van de gehaktmolen fijn.
 • Meng het gehakt met het zout en lekker veel peper en vorm 4 dikke burgers van het gehakt.
 • Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de champignons een minuut of 5.
 • Hak de ui fijn.
 • Meng de mayonaise met de pesto.
 • Snijd de broodjes open en leg ze met de snijvlakken op de BBQ. Bak ze bruin (met een klein zwart aangebrand streepje zijn ze het lekkerst).
 • Bak de hamburgers op de hete BBQ medium gaar (62°C).
 • Smeer ondertussen de broodjes in met de pestomayonaise en beleg ze met rucola, rauwe ui en de gebakken champignons.
 • Leg de hamburgers op de opgemaakte broodjes en strooi de kaas er over.

Eetsmakelijk!

 

2 gedachten over “Riblapburger met pestomayonaise”

 1. Marja Tulp zegt:

  Jammer dat we net terug zijn van vakantie maar ik ga deze hamburgers zeker thuis maken.!!!!!

  1. ChristianWeij zegt:

   Moet je zeker eens doen. Zijn super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *