Fermenteren, How to, Video, Wildpluk

Lekkere azijn maken we zelf… natuurlijk! (Video)

Na aanleiding van mijn boek ‘Verrot lekker’ zijn er duizenden mensen zuurkool, pickle’s en crème fraîche gaan maken. Enkele honderden ging ook met alcohol, kefir, tempeh en frisdranken aan de gang. Maar slechts enkele waagde zich aan het maken van azijn. Raar eigenlijk als je je bedenkt dat het een veel gebruikt ingrediënt in de keuken is en dat het zo ontzettend makkelijk zelf te maken is.

Ik vermoed dat het o.a. komt door de lage prijs van azijn. Voor 40 cent heb je bij de supermarkt al een litertje. Maar deze goedkope, smaak- en geurloze, zure liter kun je beter voor het ontkalken van je kranen gebruiken, dan voor de finishing touch van je met zorg bereide gerechten. Een supermarktazijn is gewoon niet te vergelijken met een zelfgemaakte variant. Zo zijn mijn eigen azijnen aromatisch, complex, niet zo heel zuur en met wat bruiswater zelfs drinkbaar.

Om het zelf maken van azijn een boost te geven, laat ik in mijn allereerste vlog drie verschillende methodes zien. Ik hoop dat je er wat aan hebt. En mocht je een mooie azijn gemaakt hebben, dan vind ik het altijd leuk om er op Instagram of FaceBook foto’s van te zien.

Veel plezier met kijken en het maken van je eigen azijn… natuurlijk!

11 gedachten over “Lekkere azijn maken we zelf… natuurlijk! (Video)”

 1. numblock zegt:

  Wow, wat een informatieve en duidelijke video! Bedankt Christiaan, kan niet wachten op de volgende!

  1. ChristianWeij zegt:

   🙂 De volgende gaat over het SmaakPark waar ik mee bezig ben. Ik hoop hem morgen online te hebben.

 2. Ada zegt:

  Inderdaad een zeer verhelderend verhaal: kijkt bijna als een thriller. Benieuwd naar je volgende video!

  1. ChristianWeij zegt:

   Spannend hè? Al die miljarden kleine beestjes 🙂

 3. Adele zegt:

  Ik maak wel eens een drank van kefir. Maar laat dat soms te lang staan waardoor het nogal zuur wordt. Kan je dat ook als azijn gebruiken? en dat opleuken met knoflok of tijm of andere kruiden in de fles?

  1. ChristianWeij zegt:

   Dat kan zeker. Lekker idee.

 4. Jelle zegt:

  Mooi en erg inspirerend. Door dit filmpje heb ik azijn van gürktaleralpenkrauter , vissersbitter, witte-en rodewijnazijn en mede. Noem ik dat nu honingazijn? En de eerste 2kruidenazijn? Nu is nog een groot vat appelazijn bezig ivm een niet lekker zoet geworden appelcider..
  Volgende project wordt denk ik moutazijn.
  Dank voor al dit mooie!

  Is je boek trouwens ook digitaal te koop?

  1. ChristianWeij zegt:

   Leuk te lezen dat je allemaal azijnsoorten aan het maken bent. Honingazijn is eigenlijk azijn waaraan honing is toegevoegd. De andere mag je zeker wel kruidenazijn noemen. Volgens mij is Verrot Lekker bij BOL ook digitaal verkrijgbaar.

   1. Jelle zegt:

    Een beetje honng + azijn= honingazijn? Zo klink je net mijn moeder, blust ook alles af met een beetje natuurazijn en wijn of door de salade. Nu ze mijn azijn heeft geproeft niet meer hoor!
    Ik ga het eens in Frankrijk navragen waarom het daar zo duur is..
    Groetend Jelle

    1. ChristianWeij zegt:

     🙂 Ik bedoel natuurlijk echte honing in heerlijke zelfgemaakte azijn. Want dat geeft nog net iets extra’s dan wanneer je het van mede maakt. Als je het van mede maakt, is het zuurder en minder smaakvol dan wanneer je bijvoorbeeld appelciderazijn maakt en daar je honing in oplost.

     1. Jelle zegt:

      Ik zal het eens uit proberen Chrstian. Ik heb nog appelciderazijn en honing uit eigen tuin. De mede is trouwens een droge honingwijn (selbstgebastelt) die nu wel een heerlijk zachte azijn is geworden. Dat is al goed, nu jou manier ook eens proberen. Thx
      Ik kwam dit op het net tegen: https://www.trouw.nl/cultuur/geurige-zure-honingazijn~ae383754/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *