Fermenteren, zuivel

Crème fraîche maken


Crème fraîche is een geweldig ingrediënt voor vele recepten. In tegenstelling tot sour cream is crème fraîche gefermenteerd. Melkzuurbacteriën zetten lactose (melksuiker) om in melkzuur. Dit wordt altijd met dezelfde soort melkzuurbacteriën gedaan. Maar als je andere melkzuurbacteriën gebruikt, krijg je ook andere smaken, zuren en diktes. In deze film laat ik zien hoe eenvoudig dit eigenlijk kan. In mijn boek Verrot Gezond vindt je verschillende recepten waarin deze lekkere zure room gebruikt kan worden.

Verrot gezond kun je hier bestellen.

2 gedachten over “Crème fraîche maken”

  1. Lucienne zegt:

    Een heleboel sites geven aan dat je beide moet verwarmen, maar is dit nodig? Want jij doet het zonder verwarmen, ik vind het nu een beetje verwarrend ‍♀️.

    1. ChristianWeij zegt:

      Hoi Lucienne,

      Voor het maken van Crème Fraîche hoef je het zeker niet te verwarmen. Boeren maken het al eeuwen zo. Als je dat wel doet, worden er andere bacteriën actief en krijg je een andere smaak. Voor het maken van yoghurt, is verwarmen wel nodig.

      Groet,
      Christian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *