fermentatie, Fermenteren, How to, kwark, Recepten, verrot gezond, zuivel

Kwark en roomkaas maken


Kwark is de allereerste kaassoort die onze voorouders gingen maken. Het is niet meer dan melk met melkzuurbacteriën (die van nature in rauwe melk voorkomen) en een paar druppels stremsel. Vergelijkbare producten zijn fromage blanc, fromage frais, platte kaas en roomkaas. Als je kwark kunt maken, heb je fantastische skills in huis om de rest van je leven zuivel voor zeer lange tijd houdbaar te maken. Door de kwark aan het einde van het proces in doek te doen, uit te knijpen en zout toe te voegen, heb je je melk geconserveerd voor zolang als het nodig. En daarmee bedoel ik ook echt lang! En lang is dan eigenlijk eeuwig! Dat zijn we niet gewend, maar toch is het zo. Alle zure producten zijn van nature beschermd tegen bederving. Als je het wil meten dan kan dat natuurlijk. Koop hiervoor een pH-meter of pH-papier. Als de pH van je kwark – of yoghurt, zuurkool, kimchi, augurken etc – lager dan 4.5 is, is het veilig en zullen er – als je het luchtdicht afsluit – nooit meer ziektemakers in komen.

Je kunt de kwark gewoon opstarten met een beetje karnemelk of melkkefir, maar bij collega schrijver Meneer Wateetons kun je ook hele leuke exotische bacteriën bestellen. Ga hiervoor naar zijn website starterculturen.nl

Stremsel kun je aanschaffen via brouwmarkt.nl

Veel plezier met kwark maken en ik zie graag foto’s van jullie resultaat. Wil je meer leren fermenteren? Bestel dan Verrot Lekker (http://verrotlekker.nl/bestellen/) of Verrot Gezond (http://verrotlekker.nl/verrot-gezond-bestellen/) en ik schrijf er een persoonlijke boodschap in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *